F260-Font de Sant Just

Descripció:

Construcció de grans dimensions formada per un gran frontal de pedra vista, enfonsat dins un arc de mitja volta, on hi ha dues aixetes de polsador entre tres cares esculpides. Una gran pica de pedra a l’alçada de la cintura recull l’aigua.
Quan es va construir a la l’edat mitjana, l’aigua provenia de la serra de Collserola i actualment està connectada a la xarxa municipal.
Està situada a la plaça de Sant Just, al Barri Gòtic de Barcelona.

Coordenades:  41.3828710ºN 2.1784479ºE

(Fotos de 29.84.2010)

Històries i comentaris:

Segons hem trobat a la Viquipèdia, l’antiga font era de construcció gòtica, transfigurant-se al 1831, durant l’època neoclàssica.
La llegenda vincula a Joan Fiveller, com a descobridor, mentre caçava, d’una deu d’aigua a la serra de Collserola, i, en el projecte de portar les seves aigües a la ciutat, tant mancada d’elles en aquells moments. La data d’aquest fet és 1427, si bé altres historiadors situen en 1367 la seva construcció original.
A la zona principal de la font, té tres aixetes inserides en màscares de pedra de Montjuïc i una pica del mateix material. En el frontis hi ha una imatge de Sant Just sostenint amb una mà la palma del màrtir. També té dos escuts, el del rei i el de la ciutat i, entre aquests, el relleu d’un falcó atrapant una perdiu, en record de les caceres d’en Fiveller.
La font donava al cementiri parroquial que era a la plaça. El 1831, prohibit aquest tipus de necròpolis dins de la ciutat, la font va ser restaurada i s’hi va afegir la balustrada de terra cuita que té a sobre. És d’un auster estil romàntic, i una sèrie de plantes que en pengen contribueixen a donar encant a l’indret, on era costum, en temps reculats, fer-hi funcions teatrals.
L’any 2003 va tornar a ser restaurada.

Per a més informació:
Fonts gòtiques de Barcelona

El llibre de les fonts de Barcelona del mestre Socies (1650)

Invalid or incomplete url supplied