F142-Font de Santa Margarida

Descripció:

Gran construcció formada per una entrada en forma de volta.
L’entrada té un terra enrajolat d’uns 5×5 metres amb dos seients laterals i una alçada de la volta d’uns 4 metres.
A la part de la font hi ha una aixeta amb polsador, que no raja, la bassa i una pica per abeurar els animals.
Una porta de ferro amb cadenat tanca l’accés a la mina interior.
Està situada al torrent de Can Parellada a tocar de la Torre de Santa Margarida i l’entrada sembla l’accés a una cova.

Coordenades: 41.4065479ºN 2.0717760ºE

Recorregut en les excursions de grup: E03, E05
Recorregut a l’excursió de recerca: R13

Dany Àlvarez a la revista Guiaparcollserola de mes de novembre de 2006 diu:
La història de la font està lligada a la de l’església romànica de Santa Maria, la qual, segons els documents conservats, ja existia al segle XII. Més tard, es construí el monestir femení de Santa Margarida de Valldoncella, que va ser ocupat per les monges  del Cister. Aquest cenobi va tenir una existència molt curta, ja que la seva llunyania de la ciutat feia que fos una presa fàcil de tota mena d’atacs a la guerra civil catalana, que van fer que les monges finalment l’abandonessin.
L’antiga església de Santa Maria, molt reformada i usada més tard com a magatzem, conserva el seu absis quadrat, on s’obrien tres finestres de doble biaix, i les restes de la nau, que va ser coberta parcialment amb volta per bastir un oratori per les monges. Les parets laterals van ser modificades als segles XVII i XVIII, quan hi funcionava allà una premsa de vi.
Al costat de la torre hi ha la font, situada dins d’una mina, que subministrava aigua a les monges. Aquest lloc es troba enmig d’un paratge que bé val la visita, i tot i que ha estat condicionat no fa gaire, pateix constantment l’acció dels vàndals.

Home » F142-Font de Santa Margarida » 142-Font de Santa Margarida
10.03.2007. Imatge del tub.
10.03.2007. Imatge del tub.
10.03.2007. Imatge de la bassa i el tub.
10.03.2007. Imatge de la bassa i el tub.
10.03.2007. Vista general de la font.
10.03.2007. Vista general de la font.
14.07.2020. Imatge del tub.
14.07.2020. Imatge del tub.