Ha estat traslladada i reconstruïda. La paret frontal i la bassa són de totxo, tres dels quals estan pintats de groc. A vegades raja, encara que no té tub.
Està situada al costat dret de la llera de la Rierada, entre Can Planes i Can Rabella.
Coordenades: 41.4276480ºN 2.0225549ºE
L’aigua d’aquesta font ve canalitzada per dins l’hort, des de la mina de la font de la Granota. (Veure la font 243, font de la Granota)
(Fotos del 09.04.2006)
Recorregut a l’excursió de grup: E05, E13, E16, E19
Recorregut a l’excursió de recerca: R10
Recorregut a l’excursió de grup: E05, E13, E16, E19
Recorregut a l’excursió de recerca: R10
Segons Ferran R., antigament era una mina de ferro, les excavacions de la qual van formar una galeria en forma de cova de notables dimensions. El seu pare al veure que s’hi filtrava aigua va construir una paret a la sortida amb dos tubs que feien la font.
Una situada a l’exterior al costat esquerro de la caseta on hi ha les restes de la font primitiva: la bassa de sedimentació, les canonades de conducció de l’aigua i la pica.
Una altra formada per una caseta a l’interior de la qual hi ha la cisterna. A l’interior de la cisterna hi entra l’aigua de la font que ve conduïda per una canonada enterrada des del marge superior de la muntanya.
Aquesta font és de poc cabdal i només raja uns dies després de les èpoques de pluja per això hi ha la cisterna a l’interior de la caseta amb l’objectiu d’acumular l’aigua i guardar-la per quan es necessitava.
Com que és una font del tipus cisterna, hi havia una clau de pas a lloc on ara hi ha el forat per on regalima l’aigua.
Tota la construcció és de totxo amb les parts exteriors arrebossades.
Està situada a mig camí entre les cases de Can Castellví i Can Salat, a uns 10 metres de la llera de la riera de Vallvidrera, sota d’un plàtan molt gran.
Conjunt hidràulic format per la mina, el safareig, la bassa petita i la bassa gran.
L’aigua arriba a una pica petita de pedra vista que distribueix l’aigua a dos embassaments, un d’ells molt gran i de forma triangular i que servia per fer anar un molí i l’altre més petit que servia per regar.
L’aigua ve des del Salt d’Aigua de Molins a través d’una canonada enterrada i una galeria excavada a la muntanya.
El tub de ferro surt de la paret del marge que raja abundant a la bassa, situada al nivell de terra i protegida per una caseta feta de totxo i arrebossada. Accés des de Sant Bertomeu de la Quadra per un corriol que surt del carrer de la font Fresca. L’entorn està endreçat i es nota freqüentada.
Els dies 12 i 19 de gener de 2013, la nostra Associació Fes Fonts Fent Fonting, vam col·laborar a la seva rehabilitació amb l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF). Veure el vídeo adjunt.
Recorregut en les excursions de grup: E05, E19, E28
27.07.2008. Construcció molt senzilla formada per dues parets petites en angle recte encastades al marge d’on surt un tub de cada una que aboquen a una petita bassa. Una petita séquia condueix l’aigua a la Rierada, que passa a un metro aproximadament.
Està situada uns metres més avall de Can Campreciós a tocar de la llera de la Rierada.
El gran cabdal de la Rierada ocasionat per les abundants pluges del desembre de 2019 van erosionar el marge on està la font i ara els dos tubs aboquen directament al riu.
El dia 1 d’octubre de 2022 la nostra Associació Fes Fonts Fent Fonting hi va fer una tasca de condicionament i d’arqueologia. Llegiu més.
Recorregut a les excursions de grup: E13, E19
Recorregut a l’excursió de recerca: R21
Dany Àlvarez a la revista Guiaparcollserola del mes de març de 2013 diu:
Està envoltada amistosament d’heures, cua de cavall i una curiosa planta al tracte aspra i fins i tot tallant, molt maca, i que s’anomena Carex.
L’aigua és fresca i segons la llegenda qui la bevia notava una picor a la pell, avui dia qui la tasta no ha notat res dolent!!