Aug 252013
 

És un aiguaneix quasi desaparegut situat a prop d’un pedrera amb vetes de sals de ferro. La minsa quantitat d’aigua que surt va a parar a una bassa molt gran a uns 20 metres aigües avall.

Segurament és una filtració que queda de la famosa Font del Ferro de Montcada.

Està situada a la vessant est del Turó de Montcada, al peu d’una pedrera que hi ha uns 40 metres per damunt de l’autopista, en una zona molt emboscada.

Recorregut a l’excursió de recerca:  R22

Història i comentaris relacionats:

 Xavier Coll al seu llibre, “Fuentes en las Montañas de Barcelona”. Editorial Alpina, any 1963. Explica la importància de la font i menciona un fullet sobre les obres fetes a la font als voltants de l’any 1792:

Esta restauración del manantial “que destilaba de gota en gota por entre la rendija de una peña, de modo que era preciso perder mucho tiempo para poder recoger la cantidad necesaria al uso diario de un enfermo” modificó el exiguo caudal, que pasó a ser de dos plumas constantes. Con motivo de de este aumento y de la reformas efectuadas la fuente se vio muy concurrida, y fue sin duda uno de los atractivos principales que determinaron la afluencia a Moncada de numerosa colonia veraniega en el pasado siglo.

 

Al bloc de Xavier Colomé es fa una descripció molt ben il·lustrada de la seva història.

Per exemple hi diu:

L’1 de setembre de l’any 1821, al seu número 244, el Diario de Barcelona informava de com anar a buscar aigua a la Font del Ferro de Montcada, en uns anys on la font començava a estar en ple rendiment en quant a la seva fama es refereix.

Hi havia una tartana que sortia de Barcelona a les quatre de la matinada i tornava a les nou, en un viatge d’un parell d’hores amb temps suficient com per beure aigua i carregar alguna garrafa o petita bota.

El sacrifici d’anar a buscar aigua a Montcada era evident, però la tartana sortia amb gent amb els ulls clucs de son, alguns amb problemes de salut que esperaven millorar amb les aigües de Montcada.

 

Xavier Colomé també ens ha comentat:

La Font del Ferro va desaparèixer per l’efecte de l’explotació de la pedra calcària del Turó de Montcada de la mà de la fàbrica de ciment Asland.

La font con a tal va deixar se rajar pels voltants dels anys 40 degut a la destrucció de la mina d’aigua que portava a la font.

Als anys 50, els que ara tenen 60 o 70 anys encara recorden haver-hi anat amb el risc de les explosions de dinamita que es feien per enderrocar pedra al turó. La font llavors era un espectre del que va ser.

Avui dia no en queda ni rastre, no obstant personalment fa uns 10 anys vaig localitzar una veta de ferro a la muntanya força gran a la zona on estava la font. Fa dos anys vaig tornar i no la vaig saber trobar de nou.

La Font del Ferro estava a la vessant llevant del Turó, sobre la autopista i carretera C17, entre el dipòsit d’aigua i l’Asland, propera al que va ser el col·legi Asland, ara transformat en una zona d’oci pels treballadors.

 

Home » F250-Font del Ferro o de l'Ignasi » 250-Font del Ferro o Font de l’Ignasi.
07.08.2010.- Imatge del tub.
07.08.2010.- Imatge del tub.
0
07.08.2010.- Imatge de la pedrera.
07.08.2010.- Imatge de la pedrera.
07.08.2010.- Imatge de la gran bassa
07.08.2010.- Imatge de la gran bassa

Sorry, the comment form is closed at this time.