Descripció:
Construcció de pedra vista de grans dimensions que antigament tenia forma octogonal, però ara han quedat a la vista cinc dels seus costats.
A la cara frontal hi ha el relleu d’una cara humana per la boca de la qual brollava l’aigua, actualment hi ha dues aixetes de polsador, una a cada costat. Les cares de la font estan decorades amb plafons ceràmics de motius diversos.
Quan es va construir a l’edat mitjana, l’aigua provenia de la serra de Collserola i actualment està connectada a la xarxa municipal.
Està situada a l’avinguda Portal de l’Àngel amb Cucurulla, al Barri Gòtic de Barcelona.
Coordenades: 41.3845940ºN 2.1741939ºE
(Fotos de 31.07.2015)
Històries i comentaris:
Segons hem trobat a la Viquipèdia, és la font més antiga que es conserva de construcció gòtica a Barcelona, datada el 1356.
Era una font sense ornamentació, que al començament servia també com a abeurador de cavalls. Originalment tenia forma octogonal, però més tard va ser adossada al Palau Pignatelli i tan sols van quedar a la vista cinc dels seus costats. El 1819 va ser reformada i ampliada, i el 1918 va ser decorada amb uns plafons de ceràmica d’estil noucentista, així com quatre gerros de ceràmica vidriada, tot obra de Josep Aragay. Les imatges contenen figures femenines, hidres i garlandes florals, i la central presenta també l’escut de Barcelona.
Per a més informació:
Fonts gòtiques de Barcelona.
El llibre de les fonts de Barcelona del mestre Socies (1650).