Nov 102015
 

Número: 308
Nom: Font del Lloc Reial de Valldaura
Descripció:

És un conjunt format per la canalització de la canonada d’alimentació, la font i la gran bassa.

La canonada d’alimentació està soterrada i ve des del torrent de la font de Ferro (veure la font 134).

La part que queda de la font és una gran pica semiesfèrica situada al nivell del terra que desguassa a una bassa de grans dimensions que sembla una piscina.

Està situada al torrent de Valldaura i formava part del conjunt arquitectònic de l’Antic Palau Reial de Valldaura, ara en ruïnes i pràcticament desaparegut. La font està seca, abandonada i amagada per l’exuberant vegetació de la zona.

Coordenades: 41.4504699ºN 2.1253300ºE

L’hem coneguda gràcies al treball de recerca de Dany A..

Recorregut a l’excursió de grup: E02, E23

Recorregut a l’excursió de recerca: R04

Una mica d’història del lloc, extreta de l’enllaç:

Valldaura, nom primerenc en el poblament alto medieval de Cerdanyola, que va allotjar el primer monestir del Císter (any 1150), transformat en casa reial pels comtes-reis catalans (segles XIII-XV), desapareixia de les pàgines de la Història de Catalunya, de resultes del canvi de nissaga reial, de resultes del canvi del casal de Barcelona al dels Trastàmara.

Avui dia, les restes d’algun mur dempeus, sobre el que s’ha bastit una barraca, fixen en l’espai el lloc on al segle XII va haver el monestir cistercenc de Valldaura i, a partir del XIII, la casa reial del mateix nom. De resultes de l’espoliació, els testimonis en pedra, com capitells i parts de columnes, han anat minvant amb el temps. Quan l’any 1981 preparava un treball d’història medieval (Sánchez, 1981), vam fer algunes fotografies de les ruïnes de Valldaura, les quals s’havien reduït l’any 1984 quan Josep M. Gavin (1989) preparava el seu inventari d’esglésies locals i deia “de les restes del monestir” que eren “molt difícil de fotografiar ja que estan cobertes de vegetació”. I més minvat encara quan Antoni Pladevall preparava els treballs per l’obra “Catalunya Romànica” (1991).

Home » F308-Font del Lloc Reial de Valldaura » 308-Font del Lloc Reial de Valldaura
Imatge d’un mapa antic on hi figura la font.
Imatge d’un mapa antic on hi figura la font.
12.05.2012.- Imatge de la font
12.05.2012.- Imatge de la font
12.05.2012.- Imatge de la font i la gran bassa enmig de l’exuberant vegetació.
12.05.2012.- Imatge de la font i la gran bassa enmig de l’exuberant vegetació.
12.09.2017.- Imatge de la font.
12.09.2017.- Imatge de la font.
12.09.2017.- Imatge de la pica.
12.09.2017.- Imatge de la pica.

Sorry, the comment form is closed at this time.