F168-Font del Camp del Miracle

Descripció:

Construcció moderna de pedra vista on, a la part superior dreta, hi ha unes incrustacions de mosaic.
A la part frontal hi destaquen les quatre aixetes amb polsador que manen abundant aigua tractada, que cau a una gran bassa.
Està situada a la mateixa plaça de l’ermita de sant Medir.

Coordenades: 41.4439989ºN 2.1212268ºE

(Fotos del 14.08.2007)

Recorregut en les excursions de grup: E06, E09, E22, E23
Recorregut a l’excursió de recerca: R24

L’Aplec de Sant Medir és una trobada de caire festiu i gastronòmic que cada any es celebra, els dies 2 de març a la nit i sobretot el 3 de març, a l’ermita de Sant Medir.
Situada al bell mig de la Serra de Collserola, a l’anomenada Vall de Gausac o Vall de Sant Medir, l’ermita és envoltada per dues fonts, la de Sant Medir, al costat d’un arbre monumental, i la «del Manyu», més recent i situada al camí que ve des de Barcelona. Ambdues fonts, i la riera que en surt, coneguda per la Riera de Sant Medir, haurien tingut un protagonisme original en la celebració, sobretot si tenim en compte que meder significa, en llengua ibèrica, «riu».
Qui sap doncs, si la festa es remunta a temps precristians, com un aplec primaveral situat a redós d’aquesta riera, anomenada de Sant Medir, ben propera a Sant Cugat. És més que probable que els nostres avantpassats anessin aquest dia a aquest indret, la confluència de dos cabals d’aigua (un indret sagrat segons la religiositat arcaica) per celebrar-hi una trobada. Qui sap, també, si la trobada era per fer una ofrena a les divinitats de l’aigua, potser per demanar-los pluja o per agrair-los l’aigua que brolla d’aquestes fonts, fonamental per a la subsistència d’aquells temps. Tot això forma part de les suposicions, perquè, evidentment, no en tenim cap rastre escrit. El cristianisme substituí les divinitats pel Sant Medir, deixant constància de la referència al riu, canvià els ritus, però no pogué variar el fet de trobar-se, aquest dia en aquest indret, al bell mig de Collserola.

Inicio » F168-Font del Camp del Miracle » 168-Font del Camp del Miracle
Imatge de les aixetes.
Imatge de les aixetes.
Imatge del mosaic.
Imatge del mosaic.
Vista general de la font.
Vista general de la font.